Вплив абдомінального ожиріння на якість життя й клініко-функціональний стан опорно-рухового апарату у хворих з остеоартрозом - Humeniuk, M.; Borushok, I. (Терапевтика / ім. проф. Бережницького М.М., 2022)
Вступ. Остеоартроз (ОА) є найпоширенішим захворюванням суглобів, яке вражає понад 240 мільйонів людей у всьому світі, і найчастішою причиною обмеження активності в дорослих. Мета. Вивчення впливу абдомінального ожиріння на якість життя та клініко-функціональний стан опорно-рухового апарату у хворих на остеоартроз. Результати. За результатами обстеження було встановлено, що у хворих із поєднаною патологією антропометричні дані та ІМТ були достовірно вищими, ніж у пацієнтів з ізольованим ОА. Розподіливши хворих за рентгенологічними стадіями ОА, було виявлено, що в групі хворих на ОА без поєднаної патології переважали І та ІІ стадії, а ІV стадії у відповідної групи не було виявлено, тоді як у пацієнтів з ОА в поєднанні з абдомінальним ожирінням в основному спостерігали ІІІ стадію ОА, також у 12% було виявлено ІV рентгенологічну стадію ОА. На підставі отриманих даних було встановлено, що всі показники якості життя в пацієнтів із поєднаною патологією були достовірно збільшені порівняно з групою хворих на ОА (р<0,05), що вказує на незадовільний рівень якості життя у хворих на ОА з абдомінальним ожирінням. Висновки. Встановлено, що у хворих на ОА в асоціації з ожирінням порівняно з ізольованим перебігом ОА спостерігається зростання тяжкості клінічних симптомів (зростання показників ВАШ, індексів Lequesne та WOMAC) і нижча якість життя.