Гендерні особливості стресу, тривоги та депресії в студентів під час пандемії COVID-19 - Rubanik, O.V.; Handrika, D.R. (Терапевтика / ім. проф. Бережницького М.М., 2022)
Проведено аналіз наукових публікацій щодо психологічних особливостей у студентів різних країн в умовах їх дистанційного навчання на тлі пандемії COVID-19. Досліджено особливості показників тривожності, депресії та стресу в студентів київських вищих навчальних закладів восени 2022 року залежно від гендеру. Всього обстежено 96 студентів різних ВНЗ віком від 18 до 23 років, із них 67 дівчат і 29 хлопців. Обстеження проводили за невербальним і вербальним тестами: восьмиколірним тестом М. Люшера та опитувальником тривожності й депресії HADS. Результати обстеження показали, що за невербальним тестом М. Люшера існує тенденція частіше спостерігати високі показники стресу в хлопців, тоді як за вербальним тестом HADS частіше можна спостерігати підвищені й високі показники тривожності в дівчат. Отримані результати потребують подальших досліджень і вказують на важливість поєднання вербальних та невербальних тестів у процесі обстеження студентів, особливо хлопців, із метою вчасного виявлення їх психологічних порушень і скерування до відповідних фахівців.