Сучасні можливості хірургічного лікування пошкодження магістральних артерій із використанням гібридних технологій - VlasenkoD.А.; Shcherbaniuk, I.S.; Vahis, Y.H. (Терапевтика / ім. проф. Бережницького М.М., 2022)
Посттравматичні псевдоаневризми (ППА) брахіоцефального стовбура (БЦС) є вкрай тяжкою та несприятливою в прогностичному плані патологією. У зв’язку з травматичністю доступу, високим ризиком фатальної крововтрати та порушень мозкового кровообігу традиційні методи судинної хірургії в таких пацієнтів часто є неефективними. Поєднання хірургічного та ендоваскулярного підходів дозволяє зменшити ризики класичного хірургічного методу лікування ППА. У представленому клінічному випадку описано успішне виконання гібридного лікування ППА із застосуванням балонів-обтураторів (БО) задля виключення БЦС із кровотоку й подальшою пластикою дефекту його стінки за допомогою політетраетиленової латки. Наведений підхід може використовуватися як альтернативний варіант хірургічного лікування ППА магістральних артерій.