Функціональний стан м’язово-суглобового апарату військовослужбовців із дефектами зубних рядів - Rozhko, M.M. (Терапевтика / ім. проф. Бережницького М.М., 2025)
Резюме. Особливості умов перебування на військовій службі знижує рівень стоматологічного здоров’я військовослужбовців. У свою чергу, постійний бойовий стрес, психологічні та фізичні навантаження негативно впливають на імунну систему, викликаючи загальну і місцеву імунодепресію, що призводить до розвитку стоматологічної патології, яка часто потребує видалення зубів. Мета дослідження – оцінити рівень м’язово-суглобової дисфункції військовослужбовців із дефектами зубних рядів. На базі кафедри стоматології післядипломної освіти ІФНМУ проведено клінічне обстеження 64 військовослужбовців-учасників бойових дій, які звернулися з метою ортопедичного лікування часткових дефектів зубних рядів у період першого півріччя 2024 року. Для досягнення мети дослідження нами проведено клінічну оцінку м’язово-суглобових структур хворих за допомогою короткого Гамбурзького тесту. Аналізуючи результати обстеження, у 12,5% хворих виявлено відсутність ознак м’язово-суглобової дисфункції (0-1 бал), у 32,8% – імовірність її наявності (2 бали), а в 54,7% – сформовану м’язово-суглобову дисфункцію (3-6 балів). Слід зазначити, що при кожному м’язово-суглобовому стані домінуючим є критерій болісної пальпації жувальних м’язів. Водночас часто фіксувалася асинхронність оклюзійного звуку, що, імовірно, свідчить про дисбаланс виконання функції зубними рядами. Висновки. Результатами обстеження встановлено, що в 54,7% хворих із дефектами зубних рядів зафіксовано сформовану м’язово-суглобову дисфункцію. Найчастіше позитивними критеріями розвитку процесу були болісна пальпація жувальних м’язів та асинхронність оклюзійного звуку. Для якісного ортопедичного лікування військовослужбовців із дефектами зубних рядів та сформованою м’язово-суглобовою дисфункцією необхідним є проведення комплексної інструментально-функціональної оцінки м’язово-суглобових структур.