Вплив гормонів щитоподібної залози на моторно-секреторну функцію у хворих на ГЕРХ із супутнім гіпотиреозом - Khomenko, L.O.; Dvoiashkina, Yu.I. (Терапевтика / ім. проф. Бережницького М.М., 2021)
Мета: дослідити вплив гормонів щитоподібної залози на моторно-секреторну дисфункцію в пацієнтів із ГЕРХ і супутнім гіпотиреозом. Матеріали та методи. У дослідженні взяли участь три групи хворих. Перша група складалася з 40 пацієнтів, які страждають на ГЕРХ без супутньої патології. Друга група включала 60 пацієнтів, що страждають на ГЕРХ у поєднанні з гіпотиреозом. Контрольну групу становили 20 практично здорових осіб того самого віку і статі. Усім хворим провели комплексне обстеження, яке включало необхідний набір клінічних, лабораторних та інструментальних методів дослідження. Для дослідження особливостей моторної функції та наявності регургітації використовували ультразвукове дослідження нижньої третини стравоходу й шлунка з водним навантаженням. Для оцінки клінічних проявів ГЕРХ та якості життя хворих використовувались опитувальники GERD-Q та GIQLI. Результати та обговорення. За результатами обстеження пацієнтів із ГЕРХ без супутньої патології та в пацієнтів із ГЕРХ і гіпотиреозом виявлено, що пацієнти з поєднаною патологією мають більш виражені скарги і знижений рівень якості життя, більш агресивні показники шлункового соку зниження кислотонейтралізуючої функції шлунка, менший тонус нижнього стравохідного отвору та довший період регургітації. Таким чином, підсумовуючи, можна стверджувати, що наявність супутнього гіпотиреозу через порушення в роботі щитоподібної залози може впливати на моторно-секреторну функцію стравоходу й шлунка та ускладнює клінічну картину ГЕРХ. Висновки. Встановлено, що у хворих на ГЕРХ із гіпотиреозом відзначається достовірне погіршення моторно-секреторної функції, що проявляється в більш вираженому зниженні кислотонейтралізуючої функції антрума, більш вираженому зниженні тонусу НСС і посиленні регургітації в пацієнтів із гіпотиреозом, на відміну від пацієнтів із ГЕРХ без супутньої патології, у яких ці показники виявлені меншою мірою. Встановлено кореляційну залежність між вираженістю клінічної картини, рівнем підвищення ТТГ і ступенем порушення моторно-секреторної функції у хворих на ГЕРХ із гіпотиреозом. Отримані результати свідчать про те, що зміни обміну гормонів щитоподібної залози є одним із факторів, які беруть участь у механізмах формування моторно-секреторних порушень при ГЕРХ.