Визначення ролі системного запалення у хворих на остеоартроз із супутнім ожирінням - Humeniuk, M.Ya. (Терапевтика / ім. проф. Бережницького М.М., 2025)
Мета роботи – оптимізація діагностики й лікування остеоартрозу (ОА) у поєднанні з абдомінальним ожирінням шляхом вивчення рівня маркерів запалення у хворих із поєднаною патологією на тлі комплексного лікування з додаванням до препаратів базової терапії (БТ) кверцетину та L-аргініну гідрохлориду. Матеріал і методи дослідження. Обстежено 76 хворих на ОА в поєднанні з ожирінням, які перебували на стаціонарному лікуванні в ревматологічному відділенні Івано-Франківської обласної клінічної лікарні з 2011 по 2014 рік. З метою вивчення ефективності запропонованих способів лікування пацієнти були розподілені на групи: І група – обстежувані отримували традиційну патогенетичну БТ; ІІ група – пацієнтам до БТ було додано антиоксидантний препарат кверцетин (корвітин); ІІІ група приймала БТ із додаванням амінокислоти L-аргініну гідрохлорид (тівортін); ІV групу лікували препаратом БТ у комплексі з кверцетином та L-аргініном гідрохлоридом. Для оцінки цитокінового профілю визначали вміст фактора некрозу пухлин α (ФНП-α) стандартизованим імуноферментним методом із використанням набору реагентів ELISA-TNF-α (DIACLONE, Франція). Результати. Отримані результати підтвердили, що одним із найбільш вагомих негенетичних факторів ризику виникнення первинного ОА є надмірна маса тіла, яка зумовлює надмірне навантаження на суглоби. При вивченні показників системного запалення нами виявлено зростання вмісту прозапальних цитокінів в усіх групах пацієнтів, однак найбільш високі показники були в пацієнтів із поєднаною патологією. За поєднаної патології концентрація прозапальних цитокінів була вірогідно вищою, ніж у хворих на ОА, що підтверджувалось вірогідним зростанням вмісту ФНП-α у 3,5 рази у хворих з ОА та абдомінальним ожирінням. Враховуючи, що ендогенне запалення, маркером якого є ФНП-α, є важливою ланкою в патогенезі ОА із супутнім ожирінням, нами було вивчено вплив кверцетину та L-аргініну гідрохлориду на дані показники. Хоча в жодній із досліджуваних підгруп ФНП-α не досягнув нормального рівня, однак комплексне лікування з додаванням до БТ кверцетину та L-аргініну гідрохлориду значно покращило показники (р<0,001). Висновки. При дослідженні протизапальних властивостей комплексного лікування (БТ, кверцетин, L-аргініну гідрохлорид) нами виявлено позитивний вплив запропонованої терапії на рівень ФНП-α.