Серцево-судинні фактори ризику у хворих на програмному гемодіалізі з урахуванням цукрового діабету 2-го типу - Rustamian, S.T.; Katerenchuk, I.P. (Терапевтика / ім. проф. Бережницького М.М., 2021)
У статті наведено дані щодо серцево-судинного ризику у хворих на програм- ному гемодіалізі з урахуванням цукрового діабету 2-го типу. Доведено, що пацієнти з хронічною хворобою нирок мають високий та дуже високий серцево-судинний ризик. Наявність цукрового діабету збільшує серцево-судинний ризик. Важливою складовою для зменшення кардіоваскулярного ризику є контроль глікемії, ліпідного профілю, рівня кальцію та фосфору сироватки крові.