Характер харчової поведінки у хворих з окремими захворюваннями внутрішніх органів (огляд літератури і власні дані) - Mishchuk, V.G.; Hryhoruk, G.V.; MizyukТ.М.; Kozinchuk, G.V. (Терапевтика / ім. проф. Бережницького М.М., 2021)
Мета дослідження — вивчити характер харчової поведінки у хворих з окремими захворюваннями внутрішніх органів. Матеріал і методи. Обстежено 154 хворих на поєднану патологію, що включала СПКз, АГ та ожиріння. Оцінка ХП проводилась із використанням анкети DEBQ, а рівень греліну в сироватці крові визначали натще і через годину після прийому їжі імуноферментним методом із використанням наборів Ray Biotech Human Ghrelin EIA (США). Результати та їх обговорення. Встановлено, що у хворих із поєднаною патологією найчастіше (54%) траплявся емоційний тип ХП і дещо рідше (16,7%) — екстернальний. В обстежених на СПКз найчастіше мав місце обмежувальний тип ХП, а в пацієнтів з АГ — у 61% порушень ХП не відмічено. Рівень греліну також залежав від ХП та був найбільш зниженим при коморбідній патології, дещо менше — при СПКз. Постпрандіальний рівень греліну у хворих із коморбідною патологією, навпаки, зростав у 2,1 раза. Висновок. Таким чином, як видно з наведених досліджень, у хворих із патологією внутрішніх органів мають місце порушення ХП, які проявляються її різними типами.