Відновне лікування та реабілітація хворих після гострого коронарного синдрому: наукові детермінанти і практична реалізація - Nesterak, R.V.; Vakalyuk, I.P. (Терапевтика / ім. проф. Бережницького М.М., 2021)
На сучасному етапі особлива увага спрямована на удосконалення лікування хворих після гострого коронарного синдрому із розробкою індивідуального підходу до відновного лікування та реабілітації. Пошук нових науково обґрунтованих програм базується на комплексному підході з урахуванням медичних, фізичних та психологічних особливостей кожного пацієнта із можливістю реалізації їх як на стаціонарному, так і амбулаторному етапі надання допомоги. Мета роботи. Проаналізувати ефективність відновного лікування та реабілітації хворих після гострого коронарного синдрому залежно від застосованих методів реваскуляризації та програм відновного лікування. Матеріали та методи. Проаналізовано динаміку гострого коронарного синдрому в Івано-Франківській області в період 2014-2019 рр., оцінено ефективність застосування розробленої програми відновного лікування у хворим із гострим коронарним синдромом залежно від застосованого методу реваскуляризації та реабілітації. Вивчено динаміку клінічного перебігу, рівні тривоги, якість життя та віддалені наслідки захворювання. Результати. Аналіз динаміки гострого коронарного синдрому в Івано-Франківській області вказує на стабільний відсоток хворих протягом 2014-2019 рр. із зростанням кількості хворих, яким проведено черезшкірні коронарні втручання. Застосування розробленої програми відновного лікування хворих сприяло корекції клінічних, психологічних характеристик хворих, а також підвищенню якості життя, що забезпечує позитивний вплив на віддалені наслідки перебігу захворювання, попереджаючи виникнення раптової коронарної смерті, повторних інфарктів міокарда та госпіталізацій. Висновки. Динаміка основних показників здоров’я населення Івано-Франківської області вказує на низку особливостей, що потребує удосконалення надання допомоги хворим на гострий коронарний синдром. Розроблена програма відновного лікування хворих на гострий коронарний синдром з елевацією сегмента ST після черезшкірного коронарного втручання характеризується покращенням клінічного перебігу захворювання, зменшенням проявів тривоги та поліпшенням якості життя хворих. Така стратегія забезпечує мультидисциплінарний підхід з урахуванням клінічних, психологічних складових, компонентів ставлення до здоров’я та реалізацію медичної, фізичної та психологічної складових комплексного підходу щодо надання допомоги таким хворим.