Клінічне обґрунтування ортопедичного лікування пацієнтів iз патологічною стертістю твердих тканин зубів, поєднаною з дефектами зубних рядів та зубощелепними деформаціями, за запропонованою методикою - Ozhogan, Z.R.; Petryshyn, S.V.; Miziuk, L.V.; Kovaliuk, A.V. (Терапевтика / ім. проф. Бережницького М.М., 2021)
Мета дослідження — підвищити ефективність ортопедичного лікування пацієнтів із поєднанням патологічної стертості твердих тканин зубів із дефектами зубних рядів, зубощелепними деформаціями шляхом відновлення заниженої висоти прикусу за запропонованою методикою до оптимальних параметрів. Матеріали та методи. У статті наведено результати клінічного обстеження та лікування згідно із запропонованою методикою 35 пацієнтів різних вікових категорій (від 30 до 59 років) із генералізованою формою патологічної стертості зубів, поєднаної з дефектами зубних рядів та зубощелепними деформаціями. Результати. У пацієнтів дослідної групи об’єктивне дослідження після підготовки запропонованим методом зафіксувало відновлення оклюзійної висоти та висоти нижньої третини обличчя, відновлення оклюзійних співвідношень щелеп та усунення симптомів м’язової дисфункції й усунення характерних симптомів дисфункціонального синдрому. При застосуванні артикуляційної системи Cadiax Compact була достовірно зафіксована нормалізація даних траєкторій руху суглобів, а саме показники протрузії становили 7,24±0,21 мм справа і 7,53±0,23 мм зліва; медіотрузії вправо — 6,85±0,24 мм і вліво — 7,04±0,2 мм, а також при вертикальних рухах — 8,01±0,2 мм справа і 8,05±0,19 мм зліва. Висновки. Отримані показники вказують на відновлення функції скронево-нижньощелепних суглобів (СНЩС) у хворих із заниженою висотою прикусу внаслідок патологічної стертості при її піднятті за запропонованою методикою до оптимальних параметрів.