Корекція дисбіозу товстої кишки та її вплив на динаміку рівнів вільних амінокислот у сироватці крові у хворих на хронічний панкреатит та цукровий діабет 2-го типу - Sirchak, Ye.S.; Barani, V.Ye.; Fabri, Z.Yo.; Sirchak, S.S. (Терапевтика / ім. проф. Бережницького М.М., 2021)
Дисбіоз товстої кишки (ДТК) часто виникає при захворюваннях травного тракту, зокрема при хронічному панкреатиті (ХП). Мета дослідження — дослідити ефективність різних схем корекції ДТК та її вплив на динаміку вільних амінокислот сироватки крові (ВАКСК) у хворих на ХП та цукровий діабет (ЦД) 2-го типу. Матеріали та методи дослідження. Обстежено 82 хворих на ХП та ЦД 2-го типу. Усім обстеженим пацієнтам проведено загальноклінічні дослідження, аналіз калу на дисбіоз, а також визначення рівня ВАКСК. Хворих на ХП та ЦД 2-го типу розподілено на 2 групи залежно від методу корекції ДТК. Результати та їх обговорення. Призначена терапія виявилась ефективною в обох групах обстежених хворих на ХП та ЦД 2-го типу на вираженість проявів ДТК. Нормалізація мікрофлори товстої кишки у хворих на ХП та ЦД 2-го типу супроводжувалась позитивною динамікою в рівнях ВАКСК. Встановлено зменшення показників метіоніну, валіну, цистеїну в пацієнтів обох досліджуваних груп. Звертає увагу більш виражена позитивна динаміка в рівнях таких амінокислот, як триптофан, тирозин, фенілаланін, аспарагін (р<0,01) переважно у хворих ІІ групи. Висновки. У хворих на ХП та ЦД 2-го типу встановлено ДТК переважно ІІІ та ІІ ступенів, що супроводжується порушенням рівнів ВАКСК у цих пацієнтів. Комплексна терапія із використанням препарату Bacillus coagulans та вітамінів В9 і В12 у поєднанні з B. infantis 35624 у хворих на ХП та ЦД 2-го типу є ефективним засобом для нормалізації ДТК, що, у свою чергу, супроводжується позитивною динамікою в рівнях ВАКСК (зменшенням показника метіоніну, валіну, цистеїну та збільшенням рівня триптофану, тирозину, фенілаланіну).