Трансоральна ендоскопічна резекція щитоподібної залози (вестибулярна техніка). Огляд літератури - Mialkovskyi, D.S. (Терапевтика / ім. проф. Бережницького М.М., 2022)
З розвитком мініінвазійної хурургії прагнення покращити косметичний ефект після резекції щитоподібної залози привело до розробки трансоральної ендоскопічної тиреоїдектомії вестибулярного варіанта (ТОЕТВВ). Дана методика передбачає встановлення портів через переддвер’я ротової порожнини в субплатизматичний простір. Ендоскопічна тиреоїдектомія може виконуватися за допомогою робота. На відміну від відкритої резекції щитоподібної залози ТОЕТВВ не виконується при великих розмірах залози, суб- та декомпенсованому дифузному токсичному зобі, високому підборідді, загруднинному зобі, попередніх операціях на шиї і/або радіотерапії, існують також обмеження щодо розмірів вузла залежно від гістологічного типу. Частота післяопераційних ускладнень не відрізняється від відкритої методики. ТОЕТВВ притаманне специфічне ускладнення — ушкодження підборідного нерва. Трансоральна резекція щитоподібної залози є доцільною і безпечною операцією з відмінним косметичним та клінічним результатами для ретельно відібраних пацієнтів. Необхідні подальші дослідження методики.