Гемодинаміка варикоцеле: від патогенезу до лікування - Vahis, Y.H.; Vlasenko, D.А. (Терапевтика / ім. проф. Бережницького М.М., 2022)
Варикоцеле є поширеною клінічною проблемою, що проявляється болем та важкістю в калитці, атрофією яєчок і зниженням фертильності. Після короткого історичного огляду в статті розглядаються анатомічні та гемодинамічні особливості перебігу захворювання, показання до лікування, варіанти лікування й потенційні ускладнення, пов’язані з варикоцеле. Мета дослідження:- розглянути етіологію варикоцеле та його клінічні прояви;- описати венозну гемодинаміку при розвитку варикоцеле та її зміни при різних типаххірургічних втручань;- узагальнити застарілі й сучасні варіанти лікування варикоцеле;- обґрунтувати важливість координації між урологами-андрологами, ангіохірургами та лікарями функціональної діагностики для покращення довготривалих результатів лікування пацієнтів із варикоцеле.Матеріали та методи. Дослідження включає огляд літератури, яка описує патогенез, варіанти анатомії в пацієнтів із варикоцеле, гемодинамічні передумови виникнення патології та застосування сучасних методів лікування для забезпечення максимального впливу на анатомічну й патогенетичну ланку розвитку та прогресування варикоцеле. Результати та їх обговорення. За результатами аналізу літературних даних можна стверджувати, що найбільш радикальними й малотравматичними є сучасні ендовазальні методи лікування, які включають застосування внутрішньосудинних спіралей або ендовенозної лазерної коагуляції в поєднанні з пінною склерооблітерацією. Висновки. Протягом тривалого часу хірургічне лікування варикоцеле передбачало суто ізольований підхід втручання на калитці без огляду особливостей венозної патології таза та черевної порожнини. Проте, враховуючи описані особливості формування даної патології, для успішного лікування необхідно проводити ультразвукове дослідження з функціональними пробами вен калитки, таза, ниркових і гонадних вен, а в окремих випадках мультиспіральну комп’ютерну томографію та флебографію. Для визначення показань і вибору оптимального методу хірургічного лікування необхідна коопераціяендоваскулярних хірургів, урологів та лікарів функціональної діагностики. Селективна флебографія дозволяє візуалізувати всі можливі шляхи патологічного рефлюксу у вени калитки, а ендовазальні технології забезпечують їх повну облітерацію, що виключає виникнення рецидивів.