Комбінований вплив мельдонію та фолієвої кислоти на якість життя пацієнтів із стабільною ішемічною хворобою серця й супутньою артеріальною гіпертензією - Volynskyi, D.A.; Vakaliuk, I.P. (Терапевтика / ім. проф. Бережницького М.М., 2023)
Ішемічна хвороба серця (ІХС) і супутня артеріальна гіпертензія (АГ) — ключові проблеми сучасної кардіології. В основі атерогенезу, який відіграє вирішальну роль у прогресуванні обох патологій, лежить оксидативний стрес і ендотеліальна дисфункція. Фолієва кислота і мельдоній — медикаменти, котрі здатні мінімізувати активність вказаних процесів при їх спільному додаванні до стандартного лікування. ІХС суттєво знижує якість життя пацієнтів. Оцінка якості життя за допомогою спеціалізованих опитувальників дозволяє комплексно оцінити ефективність лікування хворих. Мета дослідження. Оцінити якість життя в пацієнтів із стабільною ішемічною хворобою серця з та без супутньої артеріальної гіпертензії на тлі додаткового комбінованого застосування фолієвої кислоти і мельдонію. Матеріали та методи. У дослідження включено 66 пацієнтів із стабільною ІХС і АГ. Хворі були розділені на 2 групи: 1) 40 хворих із стабільною ІХС та супутньою АГ; 2) 26 хворих із стабільною ІХС без супутньої АГ. Оцінювали якість життя пацієнтів за допомогою Seattle Angina Questionnaire (SAQ) на тлі стандартного лікування і з додаванням до нього фолієвої кислоти та мельдонію. Результати та їх обговорення. Вихідний рівень якості життя пацієнтів з ІХС та супутньою АГ був нижчим, ніж у хворих з ІХС без АГ. Покращення якості життя констатовано у всіх групах пацієнтів, проте при додаванні мельдонію і фолієвої кислоти до стандартної терапії цей приріст був достовірно вищим, особливо серед пацієнтів без супутньої АГ. Висновки. Застосування комбінації фолієвої кислоти із мельдонієм у складі стандартної терапії протягом 6 місяців достовірно підвищує якість життя пацієнтів з ІХС незалежно від наявності супутньої АГ. Опитувальник SAQ продемонстрував свою ефективність у комплексному обстеженні пацієнтів з ІХС і може бути застосований для використання в щоденній практиці лікаря