Застосування шкали Р. Мелзака в хірургічній стоматології при використанні методики самооцінки болю - Rozhko, M.M.; Kosenko, S.V.; Haioshko, O.B. (Терапевтика / ім. проф. Бережницького М.М., 2023)
Об’єктивізація болю — одна з важко вирішуваних проблем у клінічній практиці лікарів різних спеціальностей. Робота базується на застосуванні шкали та анкети для кількісної оцінки болю в хірургічній стоматології й визначення якісної характеристики болю за допомогою шкали Рональда Мелзака. Використання спеціальних анкет для оцінки болю дозволяє швидко отримати комплексну інформацію про больові відчуття пацієнта, забезпечити цілеспрямований та структурований діалог між пацієнтом і лікарем, призначити доцільне лікування, співставляти результати. Мета. Визначити якісну характеристику болю за допомогою шкали Рональда Мелзака. Матеріали та методи. Під нашим спостереженням перебувало 160 пацієнтів. Оскільки операція видалення зубів у чоловіків та жінок проводиться впродовж всього життя, ми відібрали хворих дорослого віку (від 18 до 75 років), із них 100 чоловіків і 60 жінок. В основу роботи покладені результати лікування пацієнтів, яким була проведена операція видалення зуба в період із 2019 по 2022 рік. Пацієнти були проліковані на базі центру стоматології ІФНМУ. Результати та обговорення. За результатами дослідження найбільш значуще зниження, що використовувалося для опису болю за шкалою Р. Мелзака, спостерігалося в другій групі пацієнтів. Знеболювальний ефект пектинових речовин ми пояснюємо високою єтерифікацією пектинів (здатністю утворювати гелі), а також їх гідрофільністю, що зменшує тиск на нервові закінчення. Виходячи з отриманих результатів, можна було констатувати, що використання пектинових речовин при операції видалення зуба значно зменшує біль, а тому частково нівелюється потреба у використанні знеболювальних препаратів. Шкала болю важлива для будь-якого пацієнта, а особливо для тих, хто має проблеми в комунікації і не може чітко охарактеризувати свої больові відчуття. Лікарю, крім оцінки болю за шкалою, важливо знати і інші параметри. До прикладу — хронометраж: яким чином сприймав біль пацієнт протягом дня; як змінювався рівень болю протягом тижня або місяця [1]. Висновки: 1. Використання шкали Р. Мерзака під час довготривалого спостереження за хворим здатне допомогти лікарю в оцінці напрямку адекватного та ефективного терапевтичного лікування, коригувати хірургічні дії й призначення. 2. Використання спеціальних анкет для оцінки болю дозволяє лікарю швидко отримати комплексну інформацію про больові відчуття пацієнта і забезпечити цілеспрямований та структурований діалог. 3. Застосування пектинових речовин при операції видалення зуба значно зменшує біль, нівелюючи потребу у використанні знеболювальних препаратів.