Клінічний випадок гострого ішемічного інсульту на тлі вторинного антифосфоліпідного синдрому: питання диференційної діагностики - Мяловицька, О.А.; Пелешок, С.Р.; Бернацька, Т.В.; Небор, Я.Я. (Терапевтика / ім. проф. Бережницького М.М., 2023)
Антифосфоліпідний синдром (АФC) — симптомокомплекс, який характеризується артеріальними та венозними тромбозами різноманітної локалізації, патологією вагітності, тромбоцитопенією, наявністю в крові антитіл до фосфоліпідів, які наявні на мембранах тромбоцитів, клітинах ендотелію та в нервовій тканині. У клінічному спостереженні описано хвору молодого віку, яка була госпіталізована з гострим ішемічним інсультом нез’ясованої етіології, але після поглибленої діагностики був встановлений ішемічний інсульт на тлі системного червоного вовчака з антифосфоліпідним синдромом. У статті приділено увагу диференційній діагностиці антифосфоліпідного синдрому, а також захворюванням, які мають перебіг із подібною неврологічною симптоматикою.