Сучасні погляди на етіопатогенез дорсалгій у чоловіків працездатного віку (огляд літератури) - Butska, L.V.; Bulda, V.I.; Drevitska, O.O.; Chernyak, V.A. (Терапевтика / ім. проф. Бережницького М.М., 2023)
У публікації проведено аналіз наукових медичних джерел щодо сучасних поглядів на етіопатогенез дорсалгій у чоловікiв працездатного віку. Зазначено основні чинники та описано підтверджені доказові теорії патогенезу, що переважають у вказаного вище контингенту. Розглянуті в статті механізми та причини формування дорсалгій у чоловіків працездатного віку можуть стати мішенями для формування мультидисциплінарних підходів складного, мультидисциплінарного реабілітаційного процесу терапії чоловіків, що страждають на цей вид патології. Продемонстрованомішені для фізичної терапії, такі як набряк, порушення руху, асептичне запалення, порушення обміну кальцію, процесів мікроциркуляції, причому як локально, так і в рефлекторних зонах тулуба, дегенеративні зміни в м’язах та сполучній тканині хребта, міофасціальний больовий синдром, емоційний стан хворих, індивідуальні типологічні характеристики, біопсихосоціальний статус, які також можна розглядати як конституційні чинники і клініко-патогенетичні механізми дорсалгій. Огляд фокусується навколо особливостей етіопатогенезу дорсалгій у чоловіків працездатного віку.