Чи все так просто в розумінні проблеми автоімунного панкреатиту? (Огляд літератури) - Smirnova, A.О.; Barabanchyk, O.V. (Терапевтика / ім. проф. Бережницького М.М., 2024)
У статті наведено оновлені дані патогенетичних механізмів розвитку автоімунного панкреатиту (АІП) 1-го та 2-го типів, особливості клінічного й коморбідного перебігу, що пов’язані із цим станом. Описано методи діагностики АІП та їх обмеження; діагностичні критерії АІП згідно з Міжнародним консенсусом із діагностичних критеріїв, а також розглянуто сучасні методи лікування АІП і рівень їх ефективності.