Ефективна ретракція – шлях до прогнозованого ортопедичного лікування незнімними конструкціями зубних протезів (огляд літератури) - Vasylyk, Z.V.; Rozhko, M.M.; Dmytryshyn, T.M.; Verbovska, R.I.; Divnych, T.Ya. (Терапевтика / ім. проф. Бережницького М.М., 2024)
У статті представлено огляд літературних даних щодо аналізу різноманітних методів підготовки зв’язкового апарату опорного зуба до ортопедичного лікування за допомогою різних методик ретракції. Описано переваги та недоліки сучасних ретракційних систем. Проаналізовано критерії вибору методу підготовки зв’язкового апарату опорного зуба при певній клінічній ситуації. Аналізуючи українські та зарубіжні наукові публікації, які стосуються проблеми коректної ретракції ясен, варто зазначити, що важливим є диференційований підхід до вибору ретракційної системи. Варіативність методик дає змогу підібрати найбільш адекватну підготовку зубоясенної боріздки для кожного клінічного випадку. Ефективне ортопедичне лікування залежить від правильної підготовки зубоясенноїборозни опорного зуба. Для того щоб досягнути контрольованого результату заміщення дефектів зубних рядів незнімними ортопедичними конструкціями, потрібно враховувати клінічні особливості стану зв’язкового апарату зуба. Можна зробити висновок, що прогнозоване ортопедичне лікування прямо пропорційно залежить від правильно виконаного методу ретракції. Підбір ретракційної системи повинен відповідати певним критеріям та враховувати індивідуальні особливості зв’язкового апарату опорного зуба кожного пацієнта.