Сучасні підходи до лікування твердих тканин зубів після ендодонтичних втручань (огляд літератури) - Fedoryuk, V.V.; Rozhko, M.M.; Bulbuk, O.I.; Paliichuk, V.I.; Rozhko, S.M. (Терапевтика / ім. проф. Бережницького М.М., 2024)
На сьогодні ми маємо велику кількість пацієнтів із проблемами в лікуванні дефектів твердих тканин зубів після ендодонтичного втручання, які потребують якісної естетичної реставрації. У статті подано огляд літератури щодо сучасних підходів до лікування твердих тканин зубів після ендодонтичних втручань. Наразі ми не маємо методу лікування, визначеного в єдиний протокол, тому дана тема потребує подальшого вивчення з новими експериментальними розробками, опираючись на новітні технології світових лідерів у стоматології. Ендодонтичне лікування – це зазвичай процес, який складається з багатьох етапів роботи. Лікування вивчається на глибокому розумінні діагностичної інформації, включаючи анамнез пацієнта, клінічні та рентгенографічні дані обстеження. Стандартизація термінології й опису різних типів ендодонтичного втручання. Мета. Дослідити та вивчити сучасні літературні дані щодо ефективності підходів до стоматологічного лікування зубів після ендодонтичних втручань. Матеріали та методи. Використано наукові дані, проаналізовані методами оглядового та системного аналізу літератури. Пошук матеріалів відбувався за допомогою бази даних Google Scholar, PubMed та відкритих джерел Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), Міністерства охорони здоров’я України (МОЗ) та інших урядових вебпорталів України. Висновки. Вивчаючи та аналізуючи літературу з теми сучасних підходів до лікування твердих тканин зубів після ендодонтичного втручання, можна зробити висновок, що лікування дефектів твердих тканин зубів у більшості випадків пов’язане з вибором методу відновлення анатомічної форми зуба і матеріалів, які будуть використовуватися. Вибір методу лікування не визначений в єдиний протокол та потребує подальшого ретельного вивчення з новими експериментальними розробками, спираючись на новітні технології світових лідерів у стоматології.