ГІПОФІЗАРНО-ЯЄЧНИКОВА ДИСФУНКЦІЯ В ЖІНОК З АВТОІМУННИМ УРАЖЕННЯМ ЩИТОПОДІБНОЇ ЗАЛОЗИ - Pasyechko , N.V.; Kulchinska , D.M.; Kulchinska, M.M. (Терапевтика / ім. проф. Бережницького М.М., 2025)
Останніми роками в Україні та інших країнах світу спостерігається підвищення частоти тиреопатій автоімунного генезу.Мета роботи — визначити рівні статевих та гонадотропних гормонів у пацієнток з автоімунним тиреоїдитом і встановити зв’язки між функціональним станом щитоподібної залози та гіпофізарно-яєчниковою системою. Матеріал і методи. Нами було обстежено 89 пацієнток віком 18-42 років з автоімунним тиреоїдитом та 30 жінок контрольної групи. Усім обстежуваним визначали рівні тиреотропного гормону, тироксину вільного, трийодтироніну вільного, рівень антитіл до тиреопероксидази та тиреоглобуліну, рівні гонадотропних гормонів гіпофіза — фолікулостимулюючого, лютеїнізуючого, пролактину, а також стероїдних гормонів яєчників — естрадіолу, прогестерону, вільного тестостерону й антимюллерового гормону. Результати та обговорення. Аналіз показників гормонального гомеостазу в жінок репродуктивного віку з автоімунним тиреоїдитом засвідчив зниження рівня естрадіолу та прогестерону при гіпофункції щитоподібної залози. Найнижчі середні значення естрадіолу, прогестерону зафіксовано в групі пацієнток із гіпотиреозом та автоімунним тиреоїдитом. Аналіз рівнів фолікулостимулюючого і лютеїнізуючого гормонів показав їх підвищення в жінок з автоімунним тиреоїдитом порівняно з пацієнтами контрольної групи. Зростання рівнів ФСГ і ЛГ супроводжувалося збільшенням ТТГ, АТПО та АТТГ. Виявлено прямий сильний кореляційний зв’язок між АТПО та ТТГ (r=0,74; p<0,05), АТТГ і ТТГ (r=0,71; p<0,05); зворотний сильний кореляційний зв’язок було виявлено між рівнем АМГ та віком пацієнток (r=-0,75; p<0,05). Виявлено зворотний кореляційний зв’язок середньої сили між рівнем АМГ і АТПО (r=-0,38; p<0,05), АМГ та АТТГ (r=-0,32; p<0,05), АМГ і ТТГ (r=-0,40; p<0,05); зворотний кореляційний зв’язок середньої сили — між рівнем ТТГ та естрадіолу (r=-0,49; p<0,05); зворотний слабкий кореляційний зв’язок — між рівнем ТТГ і прогестерону (r=-0,22; p<0,05); прямий кореляційний зв’язок середньої сили — між ТТГ та пролактином (r=0,41; p<0,05). Висновки. Результати проведеного дослідження демонструють, що автоімунний тиреоїдит є значущим чинником розвитку гіпоестрогенемії, яка може призводити до репродуктивних порушень. У жінок молодого віку це асоціюється з ризиком безпліддя, тоді як у старшому репродуктивному віці — із раннім розвитком клімактеричного синдрому. У зв’язку із цим особливої актуальності набуває своєчасна діагностика, а також проведення лікувально-профілактичних заходів у жінок репродуктивного віку з автоімунним тиреоїдитом.