НОВІТНІ НАУКОВІ ПОСТУПИ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО МЕДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ЯК ВАЖЛИВА СКЛАДОВА ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ - Vakaliuk, I.P.; Serediuk, N.M. (Терапевтика / ім. проф. Бережницького М.М., 2020)
Основний науковий напрям університету — розробка нових медичних технологій діагностики й лікування найважливіших захворювань людини. У науковій роботі брали участь 117 докторів та 540 кандидатів наук із 895 усіх науково-педагогічних співробітників університету, серед яких: заслужені діячі науки і техніки України, заслужений працівник охорони здоров’я України, три лауреати Державних премій України в галузі науки і техніки, заслужений винахідник України, заслужені лікарі України, заслужені працівники фізичної культури України.За основним науковим напрямом університету щорічно виконується близько 180 науково-дослідних робіт (НДР), серед яких є дослідження, що фінансуються з державного бюджету МОЗ України, ініціативно-пошукові розробки, господарсько-договірні теми та низка робіт, що виконуються в рамках міжнародних багатоцентрових рандомізованих досліджень.У своїх НДР учені ІФНМУ широко використовують можливості наукового співробітництва із закладами вищої освіти, науково-дослідними установами та клініками як в Україні, так і за її межами. Університет є організатором багатьох науково-практичних конференцій. Займає також передові позиції в державі за результатами наукової творчості студентів. Видаються 4 фахові журнали, у яких науковці публікують результати досліджень та які включені ДАК України до переліку фахових видань: «Галицький лікарський вісник», «Архів клінічної медицини», «Прикарпатський Вісник наукового товариства ім. Т.Г. Шевченка»,«ArtofMedicine».Університет постійно приділяє особливу увагу підготовці науково-педагогічних кадрів. Функціонують 4 спеціалізовані вчені ради за 9 спеціальностями: внутрішні хвороби; кардіологія; стоматологія; нормальна анатомія (медичні науки); гістологія, цитологія, ембріологія (медичні науки); педіатрія; інфекційні хвороби; акушерство та гінекологія, хірургія. Для забезпечення якості проведення наукових досліджень в університеті функціонує 10 сертифікованих науково-дослідних лабораторій, що мають  свідоцтво про технічну компетентність. Тому новітні наукові поступи Івано-Франківського національного медичного університету є важливою складовою освітнього процесу.